Barcelona, 30 de noviembre de 2018. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya és un projecte que neix al 1991, al voltant de l’assassinat de la transsexual Sònia, per donar resposta a qualsevol mena de violència cap al col·lectiu LGTBI, i per evitar que qualsevol delicte d’odi quedi impune.
L’Observatori neix en el si del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) l’any 2000. Just al moment en el qual l’oficina anti discriminació del FAGC passa a nomenar-se ‘Observatori Contra l’Homofòbia’, i aquest comença a treballar com a tal. I és en 2008 quan l’organització assimila la categoria d’entitat jurídica pròpia i passa a ser una organització independent. I això és el que celebrem aquest 10 de desembre de 2018: els 10 anys de treball per erradicar l’LGTBI-fòbia, la serofòbia i la plumofòbia.
Què ha aconseguit l’Observatori en aquests 10 anys de treball?
- Visibilitzar la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+: Hem passat de saber que hi ha violència a demostrar-ho, fent un treball de recopilació i registre de dades sistemàtic, constant i científic, i presentant-ho anualment amb ‘l’estudi sobre l’Estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya de l’OCH’.
2. Impulsors de la Llei 11/2014: l’OCH és un dels agents socials que van impulsar el primer instrument legal al món (Llei catalana 11/2014) per combatre l’LGTBI-fòbia de forma integral, especialitzada i específica.
3. Visibilitzar i atendre a les víctimes per LGTBI-fòbia: hem atès una demanda històrica del col·lectiu, visibilitzar de forma anònima l’existència de víctimes i atendre-les psicològica i jurídicament.
4. Denúncia online: Hem aconseguit a través de la denúncia en línia que qualsevol persona, independentment del lloc en el qual viu, pugui denunciar l’LGTBI-fòbia.
5. Formació d’agents LGTBI: hem ofert formació en matèria LGTBI en tot el territori català, Estatal i fins i tot internacional.
6. Estudis per àmbits específics: hem dut a terme estudis en àmbits específics com l’educació per estudiar el fenomen del bullying LGTBI-fòbic en instituts com el de Manresa o Montcada.
7. Impulsors del concepte ‘espais amables’: en col·laboració amb Brunch In, hem impulsat la creació d’espais d’oci ‘amables’ perquè qualsevol persona LGTBI pugui gaudir d’un esdeveniment festiu que hagi escollit en espais no exclusius.
8. Un Observatori que a més d”observar’, actua. L’Observatori Contra l’Homofòbia no és un ens de mera observació del fenomen de la LGTBI-fòbia sinó que som també una eina pro activa que posa l’accent en l’erradicació de la discriminació.
9. L’Observatori és independent però no és neutral: L’OCH és una organització independent que no depèn de cap partit polític ni de cap institució però no som neutrals, ja que ens posicionem davant la violència que pateix el nostre col·lectiu. Per això, som un dels líders d’opinió en matèria LGTBI a Catalunya.
10. Empoderament dels col·lectius més vulnerables o invisibilitzats. L’OCH treballa perquè aquesta part del col·lectiu menys visible com són Lesbianes, bisexuals i transsexuals estiguin també representades.
Deixa un comentari