Avui 22 d’abril, es celebra un dels primers judicis en tot l’Estat espanyol contra la responsable d’una agressió a una parella de noies lesbianes mentre viatjava en el metro de Barcelona. Els fets van ser els següents:
Al juliol del 2019, una parella de dones expressen el seu afecte amb un petó en un vagó del metro i en aquell moment comencen a rebre tot una sèrie d’insults i vexacions, una dona en una actitud intimidatòria les increpa durant 10 minuts sota la passivitat de la gent que estava al voltant (només va incidir una dona gran musulmana). Una de les noies afectades grava la situació i es viralitza a xarxes, on es poden apreciar els insults i amenaces, i on fins i tot, intenta una agressió física cap a la parella de noies. Posteriorment, la condemna i rebuig a aquestes actituds i la solidaritat de la ciutadania vers les noies va ser remarcable.
L’OCH que facilita l’acusació particular adherint-nos a les conclusions del servei de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona, demanant el següent: “delicte comès en l’exercici dels drets fonamentals” (article 510.2.a) del codi penal – delicte d’odi – i “delicte de lesions lleus” (147.2) del codi penal.
En els darrers dies, s’han produït dos noves incidències LGTBIfòbiques en el transport públic. La primera el dia 18 a l’estació de Navas de la L1 on un grup de joves LGTBI va ser increpat per un home amb gesticulacions de caire feixista. Tanmateix, el dia 19, arribant a l’estació de Sabadell Nord dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), una parella de joves gais van ser increpats amb insults reiterats de caire racista i homòfob.
L’OCH en els seus estudis de l’Informe de l’Estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya que porta duent a terme des del 2014, any que el Parlament de Catalunya aprova la coneguda Llei contra l’LGTBI-fòbia, ha detectat que la lesbofòbia és l’opressió menys registrada, tenint una mitjana aproximada al 12% del total de totes les incidències rebudes al llarg d’aquests anys.
El transport públic és un àmbit molt important en la vida diària de milers de persones que l’utilitzen cada dia. L’espai, a part d’oferir un servei públic, ha de ser llegit/pensat en l’imaginari social de la ciutadania com un espai segur i amable. Les dades però, ens alerten que en l’àmbit del transport públic estan succeint agressions a persones que són o semblen percebudes com LGTBI.
Hem rebut incidències produïdes a la xarxes de transport públic, tot podent generar pel col·lectiu LGTBI, especialment per a les persones trans, com un espai d’inseguretat, i des de l’entitat volem contribuir a canviar aquesta situació. El transport públic i específicament la xarxa de metro és cabdal per a que milers de persones puguin desenvolupar la seva vida quotidiana de manera normal.
Creiem que un dels reptes que tenim per davant i que seria necessari és realitzar un protocol d’actuació davant les agressions/discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere, tot aprofitant la feina feta en aquest àmbit en la prevenció, detecció i intervenció de la violència masclista en el transport públic que per exemple ha fet l’Ajuntament de Barcelona en la seva campanya “Volem viatjar tranquil·les”, on es disposa de vídeos, falques radiofòniques i unes pautes d’actuació vers la violència masclista. Tot i saber, que l’LGTBI-fòbia i el masclisme es retroalimenten, creiem necessari realitzar una campanya específica per assenyalar conductes i actituds incíviques i incorrectes que es donen en el transport públic. Tanmateix, que en l’espai del transport públic es tracti la diversitat afectiva sexual i de gènere reforça la visibilitat i uns valors que com a societat hem d’abraçar com és la convivència cívica i la fraternitat independentment de la nostra orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere. També problematitza una situació (violència vers les persones LGBTI) des d’un caire social on ha d’intervenir tota la ciutadania.
Finalment, avui sortim al carrer, a la parada del metro de Sant Antoni per visibilitzar la importància que té un transport públic amable i sense LGTBI-fòbia i perquè volem que aquest dia, el 22 d’abril, sigui declarat “Dia internacional contra l’LGTBI-fòbia al transport públic”. Amb aquest objectiu traslladarem la proposta als diferents grups parlamentaris en diferents nivells estatals, autonòmics i municipals i a diferents entitats del teixit associatiu LGTBI perquè l’any 2022 aquest dia pugui ser una realitat i el puguem dur a terme.
Deixa un comentari