Avui 22 d’abril de 2023, fa dos anys de la celebració d’un dels primers judicis en tot l’Estat espanyol contra la responsable d’una agressió a una parella de noies lesbianes mentre viatjava en el metro de Barcelona. Els fets van ser els següents:
Al juliol del 2019, una parella de dones expressen el seu afecte amb un petó en un vagó del metro i en aquell moment comencen a rebre tot una sèrie d’insults i vexacions, una dona en una actitud intimidatòria les increpa durant 10 minuts sota la passivitat de la gent que estava al voltant (només va incidir una dona gran musulmana). Una de les noies afectades grava la situació i es viralitza a xarxes, on es poden apreciar els insults i amenaces, i on fins i tot, intenta una agressió física cap a la parella de noies. Posteriorment, la condemna i rebuig a aquestes actituds i la solidaritat de la ciutadania vers les noies va ser remarcable.
La condemna va aconseguir que la persona agressora fes un curs de diversitat afectiva sexual i de gènere a més de pagar una indemnització per pagar els danys morals de les persones afectades.
L’OCH en els seus estudis de l’Informe de l’Estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya que porta duent a terme des del 2014, any que el Parlament de Catalunya aprova la coneguda Llei contra l’LGTBI-fòbia, registra el transport públic com un dels àmbits on succeeixen les situacions discriminatòries. En els últims 4 anys portem registrades 48 situacions d’LGTBI-fòbia en el transport públic. Enguany, aquest 2023 n’hem registrat 4 incidències.
El transport públic és un àmbit molt important en la vida diària de milers de persones que l’utilitzen cada dia. L’espai, a part d’oferir un servei públic, ha de ser llegit/pensat en l’imaginari social de la ciutadania com un espai segur i amable. Les dades però, ens alerten que en l’àmbit del transport públic estan succeint agressions a persones que són o semblen percebudes com LGTBI.
Hem rebut incidències produïdes a la xarxes de transport públic, tot podent generar pel col•lectiu LGTBI, especialment per a les persones trans, com un espai d’inseguretat, i des de l’entitat volem contribuir a canviar aquesta situació.
S’han realitzat avenços com el protocol de prevenció i intervenció de l’LGTBI-fòbia a les xarxes de transport de TMB, on conjuntament l’OCH ha treballat en l’elaboració del mateix, seguint de base el protocol contra la violència masclista en el transport públic que ha fet l’Ajuntament de Barcelona en la seva campanya “Volem viatjar tranquil•les”, on es disposa de vídeos, falques radiofòniques i unes pautes d’actuació vers la violència masclista. Tot i saber, que l’LGTBI-fòbia i el masclisme es retroalimenten, creiem necessari realitzar una campanya específica per assenyalar conductes i actituds incíviques i incorrectes que es donen en el transport públic.
El transport públic és un dels àmbits específics que es treballarà les II Trobades Internacionals d’Observatoris Contra l’LGTBI-fòbia, que es duran a terme els dies 2, 3 i 4 de juny a l’Espai Francesca Bonnemoison de Barcelona, que es nodreix a través d’un concepte tranversal: construint espais amables en contraposició als discursos d’odi. Creiem que tractar la diversitat afectiva sexual i de gènere reforça la visibilitat i uns valors que com a societat hem d’abraçar com és la convivència cívica i la fraternitat independentment de la nostra orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere.
Finalment, avui sortim al carrer, amb una paradeta al voltant del metro de Sant Antoni per visibilitzar la importància que té un transport públic amable i sense LGTBI-fòbia i perquè volem que aquest dia, el 22 d’abril, sigui declarat “Dia internacional contra l’LGTBI-fòbia al transport públic”. Amb aquest objectiu traslladarem la proposta als diferents grups parlamentaris en diferents nivells estatals, autonòmics i municipals i a diferents entitats del teixit associatiu LGTBI perquè l’any 2024 aquest dia pugui ser una realitat i el puguem dur a terme.


Deixa un comentari