Avui, 25 de novembre és una jornada internacional per a denunciar les violències masclistes i expressar la força en la nostra denuncia i força individual i col·lectiva per a fer-hi front. Les violències masclistes s’expressen de nombroses formes: els assassinats i violències a l’àmbit de la parella o ex-parella, la violència vicaria, l’assetjament sexual o per raó de sexe, orientació sexual i/o d’identitat de gènere a l’àmbit laboral, acadèmics i culturals i altres espais de relacions socials, la violència econòmica i institucional, les agressions sexuals, la violència digital, la violència obstètrica i un llarg etc. Totes elles són expressió d’un atac a la llibertat del cos i de la vida de les dones i són estructurals del sistema cisheteropatriarcal i racista.
Les dades sobre violències masclistes corroboren que és un problema estructural. De mitjana, a Catalunya es denuncien 3 agressions sexuals al dia i sabem que això només és la punta de l’iceberg, ja que només es denuncien aproximadament el 10%. Durant la pandèmia , en el marc de les relacions de convivència, s’ha produït un augment de la violència. En els primers 11 mesos del 2021 s’han produït 27 feminicidis (assassinat de dones pel sol fet de ser-ho). Aquest 25N les feministes tornem a sortir als carrers amb les nostres denúncies i reivindicacions. Expressem la indignació i la ràbia. Som diverses però al carrer ens trobaran unides per la xarxa feminista.
Les dades que es publiquen per part de diferents agents socials i institucionals anualment evidencien amb claredat la invisibilització de les dones lesbianes, també dins del col·lectiu LGTBI. La mitjana de totes les incidències rebudes per lesbofòbia en els informes realitzats per l’OCH aquest any 2021 no arriba al 7%. Aquesta dada ens ha de proposar mecanismes i eines de visibilització de la lesbofòbia, amb l’objectiu de pal·liar el biaix existent i seguir treballant per garantir els drets de les dones del col·lectiu. Des de l’Observatori contra l’Homofòbia estem treballant per generar espais, protocols, circuits segurs de denúncia i acompanyament per atendre les violències que pateixen les dones lesbianes, bisexuals i trans.
Aquest any l’Observavotri contra l’ Homofòbia hem registrat 47 incidències de lesbofòbia, bifòbia i transfòbia, un 38,2% més que l’any 2020.
Per aquest motiu, avui volem reivindicar i visibilitzar les violències masclistes que pateixen les dones lesbianes mitjançant l’odi, els prejudicis, els estereotips, el rebuig i la hipersexualització per part de la societat. Violències que van acompanyades de la discriminació a moltes dones (crims d’odi, abandonament familiar, assetjament per part de comunitats de veïns i veïnes, acomiadaments laborals, entre d’altres). Si volem acabar amb les violències masclistes cal implementar polítiques públiques contra la precarietat que pateixen les dones, lesbianes i trans, i que garanteixin el conjunt de drets de les dones que pateixen violència masclista.
Exigim la sensibilització i formació del personal sanitari, especialment d’atenció primària i ginecològica, així com el personal de centres geriàtrics, i forces i cossos de seguretat de l’estat.
Les violències institucionals exercida pel sistema judicial és de les més ferotges. Reclamem canvis estructurals per a la prevenció, l’atenció i la recuperació de tota mena de violències masclistes, i que l’accés sigui gratuït i garantit per totes. Denunciem les violències institucionals exercides per les administracions públiques que no assumeixen les seves competències en la prevenció, acompanyament i reparació i així ens trobem amb situacions de manca de recursos, revictimització, falta de coordinació entre les administracions implicades.
Cal l’acompanyament i la formació en la infància i l’adolescència en la diversitat afectiva-sexual, corporal i de gènere amb l’objectiu de construir rols que trenquin amb els estereotips de gènere, que garanteixin l’exploració lliure i el creixement individual i col·lectiu i que no ens obliguin a encaixar en cossos, identitats i sexualitats binàries o normatives. Per això, demanem la implantació dels programes de formació i informació dirigits a tots els centres educatius que incorporen la diversitat afectiva-sexual, de gènere i familiar en tots els currículums i nivells formatius. Cal impulsar polítiques públiques efectives per aconseguir una societat totalment inclusiva per a les dones, lesbianes, bisexuals i transgèneres, i sense violències masclistes per les identitats i cossos dissidents.
El col·lectiu que exerceix el treball sexual sempre és un dels primers oblidats. És imprescindible recordar, que sempre han estat en les reivindicacions de lluita del col·lectiu LGTBI i que reben una violència institucional i social que les posiciona en una situació de vulnerabilitat inacceptable. És necessari escoltar a les treballadores sexuals, tenir coneixement de la situació precària que el confinament ha agreujat, invertir recursos a les treballadores que exerceixen en via pública, o en espais tancats, elaborar programes de formació i d’inserció sociolaboral, i per suposat, detectar i protegir de manera efectiva a les víctimes del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual. En nombrosos sectors hi ha tracta d’éssers humans i la seva causa no és només la prostitució, sinó la precarietat laboral, el tancament de les fronteres europees, les restriccions que imposa la Llei d’estrangeria i la clandestinitat obligatòria.
Exigim polítiques públiques, recursos i mitjans suficients per a totes en el sistema de protecció i recuperació enfront de les violències masclistes. A tots els àmbits de l’administració i sobretot a l’educació, la salut, la justícia…. Volem, necessitem protocols i circuits diversos perquè les dones no som homogènies. Prou revictimització.
Aquest 25N les feministes continuem amb l’objectiu d’enderrocar el sistema capitalista, cisheteropatriarcal, racista i colonial per tal de construir una societat on les dones, lesbianes i trans visquem en llibertat, sense violències masclistes i amb vides dignes. Contra les violències masclistes LBT, ocupem juntes els carrers.
Deixa un comentari