El dimarts 16 de maig l’Observatori Contra l’Homofòbia celebrava el seu acte central amb motiu del dia internacional contra la LGBTI-fòbia (17 de maig). L’acte portava com a tema central “Denunciem les Agressions LGBTI-fòbiques. Aturem la impunitat!”.
En aquest mateix acte es va fer un resum de l’Estat de la LGBTI-FÒBIA a Catalunya l’any 2016 a càrrec d’Elena Longares i es va poder escoltar al Xabi Sánchez explicant el projecte Kattalingune, Servei LGBTI de Navarra i a l’Anna Alsina ex-regidora de l’Ajuntament de Berga explicar la feina que fan des de la seva localitat. Tanmateix, es va presentar la nova identitat visual del OCH on destaca “el tachón” a la paraula homofòbia, una xacra social que no hauria d’existir i per la qual els serveis del OCH es destinen a combatre.
L’última taula rodona, va comptar amb la participació del Sr. Oriol Amorós, Secretari d’Immigració, Igualtat i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez i Carla Agulló, membre de l’Oficina de Denúncies de l’OCH, on es van centrar en la importància de la denúncia en fets discriminatoris per motius d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
Finalment l’acte va acabar amb l’entrega dels PREMIS 17 de MAIG a accions i intervencions contra la LGBTI-FÒBIA. Els premiats i les premiades van ser: (1) Ajuntament de Berga; (2) Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida; (2) Verónika González i (4) Plutón i la lectura del Manifest 17 de Maig per part de la parella d’homes gais agredits a berga, en Andy i Jorge.
Gràcies a tots i a totes per fer possible aquesta jornada. Seguim!
A continuació en recollim dues notícies de mitjans de comunicació que van fer ressò de l’esdeveniment:
NOTÍCIA DE BETEVE.CAT
L’Observatori contra l’Homofòbia demana poder denunciar totes les agressions als Mossos
Aquest dijous, 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
Amb motiu del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, l’Observatori contra l’Homofòbia demana que sigui més accessible denunciar les agressions i discriminacions contra aquest col·lectiu. Per això, proposen que tothom es pugui dirigir a les comissaries dels Mossos d’Esquadra i que sigui la mateixa policia qui distingeixi els casos en funció de si poden considerar-se delicte penal o si han d’emprendre la via administrativa.
On s’hauria de dirigir una persona LGTBI que ha rebut un insult? Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia, defensa que aquestes denúncies es puguin adreçar a les comissaries dels Mossos d’Esquadra i sigui la policia catalana qui les dirigeixi a la Generalitat, si són constitutives de faltes administratives, o al jutjat de guàrdia, si són constitutives de delicte penal.
Un altre dels temes on posen l’accent és l’assetjament escolar al col·lectiu LGTBI. Rodríguez considera que no s’està atenent prou tant la víctima de l’assetjament com el seu entorn. Precisament, l’Observatori contra l’Homofòbia va rebre durant el 2016 el triple d’incidències relacionades amb assetjament a aquest col·lectiu a les escoles que el 2015.
NOTÍCIA EFE – LA VANGUARDIA
L’OBSERVATORI CONTRA L’HOMOFÒBIA PREMIA A L’AJUNTAMENT DE BERGA
Barcelona, 16 may (EFE).- L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha premiat a l’Ajuntament de Berga amb el premi “17 de maig” per la seva gestió de l’agressió homófoba que va sofrir una parella d’homes gais en el municipi el març passat.
El premi, que commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfobia que se celebra demà, ho recull avui la exconcejala de l’àrea d’Assumptes Socials del consistori de Berga Anna Alsina, després de l’acte organitzat pel OCH a Barcelona.
Alsina, que estava en el càrrec quan va succeir l’agressió i que ha participat en una de les taules de debat de l’acte, ha explicat com el consistori afronta les situacions de LGTBIfobia, i ha assegurat que “evitar víctimes passa per la prevenció”, pel que han desenvolupat diverses activitats en centres educatius.
El OCH també ha premiat la “Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida”, que agrupa a vuit entitats feministes i en defensa dels drets LGTB i que va impulsar el canvi en els protocols de Salut per incloure dones solteres i lesbianes en els processos de reproducció assistida, al juliol de 2016.
L’activista pels drets de les persones trans Verónika González, a qui se li va negar una operació de reassignació de sexe al gener del 2016 per ser massa major, després de sis anys en la llista d’espera, i que va denunciar el seu cas fins a aconseguir l’operació, també ha estat premiada.
Finalment, el OCH ha atorgat un guardó pòstum a “Plutó”, el pseudònim pel qual era conegut un activista del Raval que va morir fa un any i que havia participat activament en els actes de denúncia de LGTBIfobia de l’Observatori. EFE
Deixa un comentari