BENVOLGUDA EMPAR,
Davant del teu article d’opinió al diari ARA, creiem oportú fer-te arribar algunes consideracions al respecte:
L’Observatori Contra l’Homofòbia no et va titllar necessàriament d’homòfoba, vam expressar el nostre malestar cap a una frase que considerem que és de caire homofòbic, que és diferent.
Les teves explicacions en aquest nou article d’opinió no ens fa canviar la nostra posició al respecte. La frase destacada i per la qual, nosaltres vam actuar és la següent: “Ser català a Espanya és com ser gai al Marroc, salvant les distàncies”. Tal i com construeixes la frase sembla ser que estàs realitzant una comparació, del tot desafortunada al nostre parer.
Bé, si la teva pretensió inicial era traslladar un greuge comparatiu a través d’aquesta frase ens sembla que no era el més adient i potser hauries d’entendre que has pogut ofendre. A mode d’exemple, t’adjuntem una notícia publicada al diari El Público el 26 de març del 2016, on exposa la brutal pallissa a casa a dos persones gais i on els van treure al carrer humiliant-los i que posteriorment van voler ser condemnats a presó per expressar la seva estima (http://www.publico.es/internacional/agreden-brutalmente-casa-gays-marruecos.html). Sí, Empar, amb això vas “nodrir” la teva comparació.
Utilitzar, per tant, una realitat de diversitat afectiva i sexual perseguida i criminalitzada a mode de comparació per “opinar” sobre una realitat jurídica-política totalment diferent (escenaris i temàtiques diferents) és no tenir coneixement (o fer saber que no la tens) sobre la realitat del col·lectiu LGTBI al Marroc. Nosaltres, els teus amics de l’Observatori amb els que dius que fas sopars, hem mantingut reunions amb associacions del Marroc, i et podem ben assegurar, que ser català o ser independentista NO és com ser gai al Marroc. Si el que volies dir és que “no tots som iguals davant la llei perquè la llei no és igual davant de tots”, repeteixo, podies haver utilitzar la teva “inestimable creativitat” i no utilitzar la realitat del col·lectiu LGTBI al Marroc. Fent-ho hi ha el risc de simplement banalitzar la problemàtica social que existeix.
No entrarem a un debat ideològic-polític, perquè no és la nostra tasca principal, l’Observatori Contra l’Homofòbia té un objectiu i és lluitar contra la LGTBI-fòbia en tots els escenaris on es pugui produir i donar un suport integral a les víctimes. Tanmateix, també et dedicarem uns comentaris respecte a això.
Utilitzar un argumentari polític-ideològic de les persones que formem part de l’Observatori sense conèixer a fons l’entitat és com a mínim arriscat per no parlar de la teva senyalització amb noms i cognoms que creiem que està fora de lloc. Comentar-te, que les persones que treballem i/o col·laborem amb l’Observatori tenim militàncies, simpaties i/o ideologies heterogènies, pluralisme podria ser la paraula més encertada respecte a aquesta qüestió.
La nostra tasca no depèn de la ideologia o simpatia amb la que “mirem” el món (tot i que ajuda), som persones tècniques i/o activistes que donada la nostra formació i/o experiència intentem fer de l’Observatori una eina al servei del col·lectiu LGTBI i una pedagogia social que contribueixi a la transformació de la nostra societat intervenint de la millor manera possible. Acusar a una entitat d’anar en contra d’un Departament de la Generalitat de Catalunya per motius ideològics sense coneixença ratlla l’absurd. Tanmateix, hi podem ser crítics quan ho considerem oportú, per tant, volem posar l’accent a una acusació que ens fas i que revesteix força gravetat, nosaltres no treballem en contra de ningú, nosaltres, Empar, ens esforcem dia a dia per obtenir mecanismes i recursos que contribueixen a l’eradicació d’una de les majors xacres socials que existeixen com és la LGTBI-fòbia i el que volem és que totes hi tinguem el mateix compromís.
Cristian Carrer
Coordinador Tècnic de l’Observatori Contra l’Homofòbia.
Deixa un comentari