Catalunya en camí de tancar l’any superant records en discriminacions per LGTBI-fòbia.
Aquest mes d’octubre el registre de l’Observatori ja supera les incidències per l’LGTBI-fòbia de tot l’any 2022, l’any passat es van recollir 237 i a 16 d’octubre en comptabilitzen 241 unes xifres que Eugeni Rodríguez, president de l’OCH, qualifica d’alarmants. És sens dubte alarmant l’augment de l’odi al nostre país i al conjunt de l’estat espanyol, té unes repercussions i un impacte sobre la vida de les persones LGTBI importantíssimes que cal revertir. Estem parlant de violències i discriminacions que es produeixen en diferents àmbits: al carrer, l’oci nocturn, escolar amb el fenomen del Bullying, a xarxes socials especialment vers les dones Trans*. Hem de posar l’accent en l’augment d’incidències a dones lesbianes i bisexuals, i que tot i estar augmentant, les violències que pateixen moltes vegades queden invisibilitzades. A tall de balanç s’ha de destacar dos episodis preocupants, el primer va ocórrer a Salt, en el que cinc activistes del FAGC i l’Espai LGTBI de Girona van ser agredits violentament i el segon va ser una agressió a Sitges de principis d’any molt violenta, on l’Observatori està facilitant l’acusació popular.
Pel que fa a Barcelona ciutat, des de l’ONG considerem que hi ha un gran increment d’incidències. Una xifra que puja fins a les 123 la meitat dels que es notifiquen a tot Catalunya. És imprescindible que el protocol de Barcelona contra l’LGTBI-fòbia -que està donant grans resultats i harmonitzant la recollida de dades i prestació de serveis d’atenció a les víctimes- compti amb un pressupost suficient i amb l’empenta i esforç necessari per potenciar el seu grau de coneixement. Cal que l’Observatori pugui atendre en cap de setmana d’una millor manera, i per això calen recursos. La major part d’incidències les trobem al cap de setmana per això cal reforçar-los.
L’acció de la Generalitat pensem que és insuficient i no està fent els deures, no s’estan donant una resposta a l’alçada de la situació, els resultats esperats per l’oficina d’Igualtat de Tracte i la No Discriminació són pobres. S’ha de treballar sota la idea a trencar la impunitat i restablir la dignitat de les víctimes. Lamentem que s’hagi desaprofitat l’eina que va ser el grup de treball contra l’LGTBI-fòbia del Parlament de Catalunya les recomanacions del qual creiem que no han estat respostes ni implementades pel Govern. Urgim a l’aprovació de la modificació de la llei LGTBI de Catalunya, 11/2014, on incideix en la reparació i l’acompanyament a la víctima.Tenim la fotografia, una bona diagnosi, sabem com actuar: El que ens cal són més recursos, major participació de la presa de decisions per part de les entitats de la societat civil i un gir en les polítiques públiques, especialment les de la Generalitat, perquè se centrin en la prevenció i la reparació de les víctimes d’LGTBI-fòbia.

Deixa un comentari