• L’Observatori Contra L’Homofòbia (OCH) denuncia el “total i absolut abandonament de la part sancionadora per part de l’administració catalana” en els 3 anys des de l’aprovació de la Llei 11/2014
• Elena Longares: “L’àrea LGTBI de la Generalitat de Catalunya només ha sancionat el 0,3% dels 299 casos registrats”.
Barcelona, dijous 28 de setembre de 2017. “La LGTBI-fòbia no pot seguir sent gratuïta a Catalunya”. Així s’ha expressat el president de L’Observatori Contra L’Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, tres anys després de l’aprovació de la Llei 11/2014 en la càmera catalana. “La Llei no s’ha implementat de forma adequada”, ha assegurat, “es va crear per donar resposta a dos aspectes clarament diferenciats: la implementació dels drets del col·lectiu i atendre l’aspecte punitiu per acabar amb el missatge que la LGTBI-fòbia és gratuïta”. En aquest sentit, ha lamentat “el total i absolut abandonament” de la part sancionadora per part de l’administració catalana i ha denunciat que “l’absència del reglament sancionador que estableix la Llei respon a una falta de voluntat política”.
En una roda de premsa el la seu de l’Observatori, la responsable de l’Estudi sobre l’estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya de l’OCH, Elena Longares, ha detallat que “de les 299 incidències registrades pel OCH en aquests tres anys, l’àrea LGTBI de la Generalitat de Catalunya només ha interposat una sanció de 300€. És a dir, ha sancionat el 0,3% dels casos registrats“. Per això, Eugeni Rodríguez ha emplaçat a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, a “complir amb les seves obligacions, fer el seu treball i desenvolupar el reglament sancionador d’una vegada per totes”. Tantmateix, li ha recordat que “la població LGTBI no coneix l’itinerari que ha de seguir quan han d’efectuar una denúncia”.
Per la seva banda, el president de la plataforma LGTBI-Cat, Joaquim Roqueta, ha presentat un decàleg amb les prioritats per al desenvolupament de la Llei elaborat per les deu entitats a les quals representa. I ha destacat especialment la necessitat d‘”aprovar el decret que doni forma al nou Consell Nacional LGTBI d’acord amb la Llei perquè el col·lectiu pugui participar de forma activa i conjunta amb l’administració en la creació de protocols i mecanismes per acabar amb la LGTBI-fòbia”.
També ha sol·licitat “la creació de l’òrgan coordinador independent que hauria de pilotar el desenvolupament de la Llei”. Així com “una partida pressupostària especifica per dotar les polítiques LGTBI i implementar-les en temes com la salut, que inclou el nou Model d’Atenció a les persones Trans, l’accés a la reproducció assistida, l’estigma sobre el VIH, els protocols d’atenció a les persones LGTBI i el bullying LGTBIfóbic o la no discriminació a les famílies LGTBI“.
Finalment, s’han destacat els aspectes positius que s’han aconseguit gràcies a la Llei LGTBI catalana com són la creació d’un estudi sobre com implementar la Llei, un informe diagnòstic de la realitat de les persones intersexuals/amb DSD, facilitar targeta sanitària amb el nom sentit, el grup de treball amb els Mossos d’Esquadra, el treball de la Comissió d’Igualtat o la creació d’un monument als activistes LGTBI a Ripollet. En aquest sentit, des de l’OCH s’ha agraït el treball a les administracions implicades que són l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l’Àrea LGTBI de la Generalitat i la xarxa de municipis LGTBIQ.
Deixa un comentari