Eugeni Rodríguez (OCH) titlla de “molt greu” que “la incidència més registrada pel OCH a Catalunya al 2017 siguin les agressions verbals i físiques”
Barcelona, dijous 12 d’abril de 2018. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat 111 casos de LGBTI-fòbia a Catalunya el 2017, fet que suposa un augment del 32,2% respecte als 84 casos registrats el 2016. Així ho ha comunicat el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, durant la presentació de l’informe de l’Observatori sobre l’Estat de la LGBTI-fòbia a Catalunya el 2017. (LINK) “Les agressions verbals i físiques han augmentat escandalosament respecte a 2016 (del 30,9% al 47,7%)”, i actualment “són l’incident més registrat a Catalunya i afecten especialment a homes gais i bisexuals”. En aquest sentit, ha apuntat que “entre els perfils de les víctimes, destaca la presència de persones joves” pel que ha posat l’accent en la necessitat de “polítiques i campanyes de prevenció, informació i formació entre els més joves perquè coneguin els seus drets”.
En una roda de premsa a la seu de l’OCH, Rodríguez ha assegurat que “no es tenen activats de forma efectiva tots els mecanismes i eines disponibles i necessàries per combatre la LGTBI-fòbia”, per la qual cosa ha considerat urgent “reactivar de forma immediata el grup de treball entre l’OCH i els Mossos d’Esquadra per poder denunciar incidències en totes les comissàries de Catalunya independentment del caràcter penal o administratiu”. En aquest sentit, ha apuntat que les línies de treball han de dirigir-se sempre a “treballar en una atenció integral víctima i a destinar tots els recursos econòmics i assistencials necessaris”.
Així mateix, ha destacat que “s’ha de seguir treballant en la implementació de la Llei 11/2014, prestant especial atenció en el règim sancionador, ja que fins avui solament s’han sancionat 6 casos”. També, “en la creació d’un organisme coordinador independent de polítiques LGBTI amb capacitat de sancionar de manera efectiva totes les denúncies administratives al voltant Llei; en l’ampliació d’un protocol sobre el ‘deure intervenció’ en el qual puguin participar les associacions i respectar la resolució del Síndic de Greuges que estableix que el OCH ha de formar part de tots els casos denunciats al voltant llei 11/2014”.
Elena Longares (directora Estudio OCH sobre estat LGBTI fòbia a Catalunya 2017): “La LGBTI fòbia a Catalunya és diversa, ja que afecta a tot el col·lectiu i més d’una quarta part de les víctimes (27,9 %) no denuncia les agressions”
Per la seva banda, la directora de l’Estudi, Elena Longares, ha destacat que “aquest és el tercer any de l’Estudi de l’OCH pel que es poden establir pautes sobre com és la LGTBI-fòbia a Catalunya”. I ha establert que “La LGTBI-fòbia a Catalunya és diversa, ja que afecta a tot el col·lectiu, i una quarta part de les víctimes (27,9%) no denuncia les agressions”. Tanmateix, ha explicat que “l’Estudi extreu que les persones que pateixen agressions revelen una necessitat de visibilitzar els fets i anteposen la denúncia social a la denúncia penal o administrativa”.
En aquest sentit ha informat que les entrevistes recullen que “en el procés de denúncia, els cossos policials tendeixen a no percebre la possible situació d’odi i LGBTI-fòbia en la qual es troben les víctimes”, ja que “quan els incidents es donen en espais d’oci, s’associen les agressions a simples baralles”. Per això, ha reiterat que “és molt important que treballem l’atenció integral de la víctima i la formació i sensibilització de professionals de la salut, jurídics i de la seguretat perquè no es produeixin situacions de desemparament i de no atenció integral”.
Sobre les dades concretes de l’informe, Elena Longares ha reiterat la gravetat que “la incidència més registrada siguin les agressions, seguides de les produïdes en internet i xarxes socials”. “El col·lectiu que més incidències registra són els homes gais i bisexuals (51,4%), seguit de les incidències generalistes (18%) que afecten a tot el col·lectiu LGTBI i, per tercer any consecutiu, augmenta el seu percentatge d’incidències registrades en el col·lectiu trans (17,1%)”.
Sobre els itineraris, ha destacat que “l’augment de les incidències que segueixen l’itinerari a través de la Llei 11/2014 i la disminució de l’ús de l’itinerari a través del mecanisme d’urgència del ‘deure d’intervenció”. A més, “augmenta l’itinerari a través de processos penals, ja que han augmentat molt les agressions”.
En relació al nombre d’incidències registrades per províncies, “Barcelona és la província que més casos registra (81,2%) seguida de Tarragona (8,2%), Girona (7,1%) i Lleida (3,5%)”. “La projecció territorial per pes de població revela que les províncies han estabilitzat el registre d’incidències en funció del seu pes poblacional”, No obstant això, en aquests últims tres anys, “l’única província que segueix una tendència creixent de casos registrats és Tarragona (passant del 8,1% en 2015 al 24,5% en 2017)”, ha finalitzat.
Deixa un comentari