LA RESPOSTA COL·LECTIVA CIUTADANA COM A EINA DE CURA: ENTRE TOTES ENS ENSORTIREM!
Barcelona, dimarts 18 de març de 2020. Des de l’Observatori Contra l’Homofòbia, eina al servei de la ciutadania en general, i del col·lectiu LGTBI en particular, en aquesta situació d’emergència excepcional provocada per la progressió del COVID-19, volem traslladar unes reflexions. Ho fem amb solidaritat, compromís i responsabilitat col·lectiva, és un moment de cures entre totes.
Primerament, expressar que aquesta fase d’emergència sanitària sigui el més lleu possible i expressar la nostra afectivitat a la ciutadania i col·lectius més afectats per la situació de vulnerabilitat en la qual les deixa la propagació del virus. Està clar que la salut és un dret fonamental i ha d’estar al centre de la resposta social i governamental.
Aquesta experiència que estem vivint aquests dies ens poden comportar situacions de tensió i sentiments contradictoris però ens pot servir també com un punt de partida per a centrar-nos en respostes col·lectives i de cures necessàries que en les nostres societats liberals contemporànies no acostumen a ser el focus de moviment i acció.
La situació, com comentem, és excepcional i posa a prova els recursos i la capacitat d’acció governamental, a diferents escales, ja que es tracta d’una problemàtica mundial, com de l’acció ciutadana. Estem de ben segures, i n’hi ha hagut mostres explícites pels mitjans de comunicació que els valors de la solidaritat, l’empatia, el suport emocional i la convivència entre totes i per a totes. És necessari posar la vida de les persones al centre, ens ho estem demostrant com a ciutadania, no s’ha de caure en individualismes i egoismes i donar una resposta col·lectiva.
Tanmateix, la resposta governamental hauria d’encaminar-se per a fomentar aquests valors, entenem que la situació és difícil, s’ha decretat l’estat d’alarma i l’estratègia a seguir és el tancament i el confinament, el camí per a la superació d’aquesta situació, creiem, que passa per iniciatives comunitàries que tinguin també el suport per part des de les diferents administracions que ens marquen la disciplina a seguir.
Les cures han de ser un pilar fonamental mentre la pandèmia sigui present entre nosaltres. Des de l’OCH, venim alertant com en massa ocasions no hi ha hagut aquest miratge de cures central en la nostra societat i on hem hagut d’exigir a diferents administracions unes polítiques públiques que garanteixen drets a la ciutadania, i aquestes han passat per la participació en tot moment del teixit associatiu i cultural de les ciutats i pobles.
Hem de ser conscients que vivim sota un sistema cisheteropatriarcal que distribueix discursos que legitimen pràctiques racistes, masclistes, capacitistes, LGTBI-fòbiques entre altres eixos d’opressió i que proporciona situacions de vulnerabilitat a col·lectius marcats com a heterodoxos dels cànons normatius establerts per aquest sistema. Ens han venut que podem fer el que ens proposem, de forma individualista, sense tenir en compte unes condicions de possibilitat socials, l’individualisme no ha de ser la resposta i sí una resposta col·lectiva que tingui les cures de les persones al centre.
El feminisme ens ha ensenyat el camí en posar les cures com eix fonamental de la vida i el moviment LGTBI ens ha ensenyat a la lluita incansable per aconseguir i gaudir d’uns drets i llibertats de les quals han de ser l’exponent de tota la ciutadania.
Mostrem la nostra preocupació davant les mesures establertes per part del Govern, amb un sentit i caràcter constructiu de, com no pot ser d’altra manera, no podem deixar a ninguna enrere, i és per això que dins del nostre marc d’acció, volem traslladar les següents propostes per a contribuir a mesures urgents per vetllar sobre els drets de fonamentals:
- Garantir el tractament necessari a les persones que conviuen amb el VIH, específicament aquelles que es troben en situació de privació de llibertat.
- Garantir el suport mèdic i psicosocial necessari a les persones que es troben en un procés de transició d’autoafirmació de gènere, específicament totes aquelles que es troben en una situació de privació de llibertat.
- Garantir el benestar psicosocial, amb els recursos que siguin necessaris, de les persones grans LGTBI, en particular, en centres residencials, on l’expressió de la diversitat afectiva sexual i de gènere ha de ser un dret fonamental.
- Garantir els recursos i l’assistència a les persones que aquests dies estan convivint amb els seus agressors en situacions de violència masclista i/o LGTBIfòbica, aïllades i exposades al risc amb la presència continuada dels agressors.
- Garantir les mesures adients i necessàries per a les persones que es troben en CIE’s per a una vida digna i sostenir el confinament amb garanties de salut.
- Garantir les mesures adients i necessàries per a les persones que es troben en situació de sense llar, específicament a persones migrades sense dret a la salut, a persones grans i a menors que malviuen en els nostres carrers.
- Garantir les mesures adients i necessàries per a totes aquelles persones que es troben en un procés o demanda de petició d’asil per motius de la seva orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere
- Garantir una compensació econòmica aprovada per mesures urgents que garanteixin el benestar psicosocial de totes les persones agreujades per la pandèmia, concretament les que es troben en situacions de més vulnerabilitat.
- Garantir valors de solidaritat, empatia i suport emocional a les xarxes socials, aquestes no poden ser via de transmissió per a arguments que només propaguen odi.
Creiem que és necessari comptar amb la societat civil, amb els moviments socials, amb les organitzacions veïnals i amb tota la multiplicitat d’agents del tercer sector amb l’objectiu d’estar coordinades, de donar una resposta efectiva i eficaç davant la situació d’excepcionalitat.
El COVID-19 i la seva gestió colpeja les lògiques neoliberals i capitalistes que nuen la protecció de la ciutadania, sobretot, de les persones i col·lectius en situacions de més vulnerabilitat. Les polítiques que promouen retallades sanitàries i socials són una de les causes de la falta de recursos, que en aquests moments ens ajudarien a afrontar aquesta situació amb més dosis de cures necessàries.
Volem traslladar el nostre agraïment a totes les persones i serveis que dia a dia estan esforçant-se per reduir en un primer moment i eliminar en un segon la progressió del coronavirus, en especial a totes les professionals de la sanitat i dels serveis socials. Les violències no entenen d’estat d’alarma, de confinament i, molt menys de cures, és aquí on l’OCH vol estar a disposició de la ciutadania i concretament de les persones LGTBI o que no segueixen els cànons normatius establerts en la regulació de la sexualitat.

Finalment, és el moment d’exigir una resposta col·lectiva, solidària i empàtica, les persones anem per davant que qualsevol control des de l’ordre públic, tot entenent la dificultat del moment, és temps de cures, més que mai! Estarem vigilants que no es preguin mesures de repressió social i activant tots els nostres esforços a escoltar-nos, a sentir-nos, a estimar-nos. Ens necessitem entre totes i entre totes ens sortirem!
Deixa un comentari